Deutsch
Moezel en Saar

 

Riesling, Romeinen en romantiek

 

Het Moezeldal tussen Koblenz en Trier is een romantisch waterlandschap, gevormd en wereldberoemd door de wijnbouw. Bij elke stap vindt men idyllische wijnplaatsjes en wijnhellingen met klinkende namen, wijnlokalen en cultuurgeschiedenis.

 

De Moezel is met in totaal 545 kilometer lengte de grootste zijrivier van de Rijn. Het bochtenrijke rivierdal met zijn steile, wijnbegroeide hellingen kan men helemaal vergelijken met een "door wijn begroeid, natuurlijk amfitheater". Maar de natuur was er het eerst, lang voordat toeristen uit de hele wereld deze streken bezochten. De Moezel, van geboorte Française, loopt in topvorm omhoog en swingt lichtjes beneveld de Rijn tegemoet. Zij is een dame met opwindende rondingen, voor wie de oude Romeinen en Kelten al in vuur en vlam raakten. Zij herkenden onmiddellijk het grote talent van de Moezel - en plantten op de steile hellingen boven de rivier de eerste druiven. Maar dat was 2000 jaar geleden en inmiddels is er veel veranderd. Witte wijn van de Moezel is synoniem voor een pittige, fruitige riesling vol gratie en speelsheid.

 

De wijnbergen in het Moezelland doen hun namen eer aan: met 380 meter hoogte en 55° stijging is de "Bremmer Calmont" het steilste wijnbergcomplex van Europa. De Moezel slingert in ongelooflijke meanders en bochten vanaf de bron in de Zuid-Vogezen tot aan de monding in het Deutsche Eck bij Koblenz.

 

Het rivierdal tussen Hunsrück en Eifel ontsluit een grandioos wijnlandschap waarvoor de Romeinen de basis hebben gelegd. Dankzij het milde, bijna mediterrane klimaat en de steile leisteenhellingen die de warmte vasthouden, groeit hier de fruitige en pittige riesling bijzonder goed. Als een lint strekken de wijnvlakten zich uit van boven aan de Moezel tot beneden bij Koblenz. De bezoeker wacht achter iedere bocht van de rivier een ander landschapsbeeld met een eigen identiteit.

 

Het unieke meanderlandschap, de diep in de rotsen ingesleten Moezel, is een 1000 jaar oud cultuurlandschap en het oudste wijnbouwgebied van Duitsland: hier woonden de Germanen en vestigden zich de Kelten en lieten de Romeinen bouw- en kunstmonumenten achter. Laatstgenoemden hebben ook een stempel gedrukt op de drinkcultuur, zoals een benaming van een bepaald wijnglas toont, de "Römer", de "Romein". Elk nog zo kleine Moezelplaatsje heeft zijn eigen wijn en folkloristisch feest. Wijnproeven in "wijnkelderatmosfeer" is een vast bestanddeel van een verblijf aan de Moezel.

 

Het Moezellandschap is echter ook een uniek cultureel openluchtmuseum. Achter bijna iedere bocht van de Moezel werd in de Middeleeuwen een burcht opgericht, waarvan er vandaag nog velen te bezichtigen zijn: Burg Elz, Burg Pyrmont bij Roes, Burg Thurant bij Alken, Burg Cochem of Burg Landshut boven Bernkastel-Kues, om er maar een paar te noemen. Maar de Moezel heeft ook nog twee kleine zussen - Saar en Ruwer. Moezel-Saar-Ruwer - deze drie rivieren geven de meest noordelijk gelegen wijnbouwstreek van Duitsland ook haar naam. Langs de 243 kilometer lange Duitse Moezel tussen Perl aan de Franse grens en Koblenz, aan de Saar tussen Serrig en Konz en de Ruwer tussen Riveris en de stadswijk Ruwer in Trier, exploiteren ongeveer 5000 wijnbouwbedrijven in 125 wijnplaatsen ongeveer 70 miljoen wijnstokken op 9.300 hectare wijnbergvlakte.

 

Een vrolijke landschapsopbouw met helaas gevaarlijke arbeidsomstandigheden voor de wijnbouwers. De beste wijnstokken staan op de avontuurlijk steile hellingen en leisteenachtige grond. Dat geeft echter de wijn die typische minerale smaak.

 

Naamgever van het Saarland is de Saar, waarvan het oorspronkelijk uitgestrekte stille dal zich bij Merzig vernauwt. Bij Mettlach doorbreekt de rivier de begrenzing van het "Hochwald" en meandert in steeds weer nieuwe wendingen op de Moezel af.

 

De meest indrukwekkende is de zeven kilometer lange "Saarbocht" bij Mettlach. Grasland met fruitbomen vertegenwoordigen een traditionele vorm van economie voor de Saar-streek en drukken hun stempel op het landschapsbeeld in de dalen. Hier kan de bezoeker de vestingcomplexen van de Kelten en de Romeinen bezichtigen, maar ook antieke tempels, middeleeuwse burchten, adelsresidenties, kastelen en kerken. Het maakt niet uit of u te voet, per fiets of per schip de Moezel-Saar streek verkent, overal kunt u unieke landschappelijke indrukken opdoen. Gezellige wijncafés en bosherbergen nodigen u uit, de delicate wijn en de liefdevol bereide regionale heerlijkheden te proeven. Hier krijgt de bezoeker veel te zien.

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Voor een ruim aanbod van koophuizen, appartementen en horeca in de Eifel, Moezel of Hunsrück, Eifel Immo Deutschland
Uw Nederlandse adviseur in Duitsland met 30 jaar ervaring.