Deutsch

          

Eifel

 

De Eifel is het oostelijke deel van van het middelgebergte Eifel-Ardennen. Het ligt ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn. Het grootste deel ligt in Duitsland, een klein deel ligt in Belgie, in de Oostkantons. Het Duitse deel van Eifel ligt in de deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen en Rijnland-Palts. Het hoogste punt is de Hohe Acht met 747 meter. In het Tertiair was er in de Eifel sterke vulkanische activiteit. Daar naar verwijst ook de naam Vulkaan-Eifel in het zuidoostelijke deel. De kraters die ontstaan zijn door explosies van vulkanische gassen hebben zich gevuld met grondwater en worden Maare genoemd.

 

In de Eifel ligt ook de Nürburgring, een bekend autocircuit voor ondere andere Formule 1-races. Sinds 2004 is een deel van het noorden van de Eifel het Nationaal Park Eifel geworden. Dit Nationale Park valt in zijn geheel binnen het Duits-Belgische natuurpark Hoge Venen-Eifel. Een ander deel van de Eifel valt binnen het natuurpark Zuid-Eifel.

 

De Eifel, Middengebergte tussen de vier steden Aken, Keulen, Koblenz en Trier, is een rariteitenkabinet van bezienswaardige scheppingssequenties en heeft tot op vandaag de oorspronkelijke schoonheid van het landschap bewaard. Deze streek is een door het vulkanisme van de nieuwe aardgeschiedenis gevormd landschap.

 

Toen de immense krachten van de aardkern zich ooit naar boven persten, perforeerden zij de aardkorst van de Vulkaaneifel met een dicht netwerk van maren (kratermeren), de zogenaamde "blauwe ogen" van de Eifel.

 

Ook cultureel heeft het glooiende hoogland een en ander te bieden. Zelfs de Kelten en de Romeinen hebben hier sporen achtergelaten. Zo herinneren bijvoorbeeld de kostbare mozaïeken in een Romeinse villa bij Otrang aan de Romeinse tijd. In de 7e en 8e eeuw gingen van de kloosters Echternach en Prüm religieuze, wetensschappelijke en economische impulsen uit. Vroeger gold deze streek met haar kratermeren als arm.

 

Dat is al lang niet meer het geval. Maar onveranderd gebleven is de oorspronkelijke schoonheid van het ongerepte landschap met als kern de Vulkaaneifel en de sinds 10.000 jaar slapende vulkanen. Omdat dergelijke geologische processen voor de leek onvoorstelbaar zijn, bieden het Eifel-Vulkanmuseum in Daun en het Maarmuseum aanschouwelijke informatie. Dankzij hightech-computersimulaties roken de vulkanen weer, openen de maren zich, banen lavastromen zich sissend en stomend een weg naar de bezoekers - een uitzonderlijke belevenis.

 

Ook in Brockscheid weet men wat hoge temperaturen zijn. Hier vindt het sinds vijf generaties uiterst zeldzame spektakel van het klokkengieten plaats. In basilieken en kerken roepen zij over de hele wereld de mensen op tot gebed. Ook wereldwijd verspreid is het bronwater uit de Eifel als verfrissende en gezonde drank.

 

Deze streek is een boeiend wandellandschap met fraaie dorpjes, mooie burchten, kastelen, kloosters, rotsen, meren, watervallen en meer dan 500 borrelende mineraalbronnen. Talrijke maren (met water gevulde vulkaantrechters) zoals bijvoorbeeld het Laacher meer zijn uitermate populair als watersportparadijzen.
 

Tot de schoonheden van deze streek behoort ook de "Eifeler Seenplatte" met het grootste stuwmeersysteem van Europa. Het landschapsbeeld wordt gekarakteriseerd door glooiende heuvels en diepe dalen met voornamelijk bossen en weiden. Hier en daar zijn ook ongerepte watergebieden behouden gebleven die als levensruimte dienen voor amfibieën. In afgelegen streken groeien nog zeldzaam geworden planten en leven bijna uitgestorven diersoorten.

 

In sneeuwrijke winters is de Eifel met haar duizend natuurgezichten ook een gezond wintersportgebied. De radiotelescoop Effelsberg met een reikwijdte van 12 tot 15 miljard lichtjaren is de grootste telescoop ter wereld en wordt gebruikt voor ruimteonderzoek. Wetenschappers uit de hele wereld kunnen hier elk gezocht object binnen een korte tijd peilen en observeren. Het uitkijkplatform van de radiotelescoop is voor iedereen toegankelijk. Ook het "Pumpspeicherwerk" in Vianden en niet op de laatste plaats het bekende racecircuit Nürburgring behoren tot de moderne bezienswaardigheden.

 

Raar maar waar: een mediterraan klimaat verwent de druiven in het Ahrdal - het meest noordelijke en grootste aaneengesloten gebied voor rode wijn in Duitsland - optimale voorwaarden dus. Met de Ahrburgunder groeit hier een van de edelste Duitse rode wijnsoorten.

 

Zelfs de Romeinen kenden de kwaliteit van het Ahrdal als wijnbouwgebied . Zij vestigden zich in die tijd in het wildromantische dal tussen Eifel en Rijn, plantten de eerste wijnstokken en hebben het noorden van Rheinland-Pfalz daarmee veranderd in een schatkamer. "Kwaliteit in plaats van kwantiteit" luidt hier de filosofie van de wijnbouwers.

 

Heerlijke tochten door de wijnbouwterrassen bieden niet alleen fantastische uitzichten, maar geven ook inzichten in een van de meest bekende rode wijnparadijzen van Duitsland. Het wandel- en fietsland Eifel genieten met al zijn betovering. Voor de motorrijders is de Eifel een paradijs van onbekommerd bochtenplezier. Dus, waarom zou u nog wachten!

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Voor een ruim aanbod van koophuizen, appartementen en horeca in de Eifel, Moezel of Hunsrück, Eifel Immo Deutschland.
Uw Nederlandse adviseur in Duitsland met 30 jaar ervaring.